jaja
Bellicher; Cel - 4 okt 2012
jaja
End of Watch - 18 Oktober 2012
jaja
Hit en Run - 23 augustus 2012

Succesvolle week voor Süskind

Süskind is sinds 19 januari in de bioscoop te zien en is momenteel de hoogst genoteerde Nederlandse film in de box office top 20. De gelijknamige roman van Alex van Galen, uitgegeven door De Arbeiderspers, kwam deze week binnen op nummer negen in de categorie fictie in de bestsellerslijst van CPNB. Het lespakket over verzetsheld Walter Süskind, geïnitieerd door de producenten van de speelfilm, wordt massaal besteld door scholen. Het pakket is inmiddels meer dan 550 keer besteld en de aanmeldingen blijven binnen komen.

De film Süskind van regisseur Rudolf van den Berg speelt zich af in 1942. In het bezette Amsterdam zet  de joodse Walter Süskind zijn leven op het spel door zijn positie als Schouwburg directeur te gebruiken om honderden joodse kinderen te behoeden voor transport naar de concentratiekampen. In Süskind spelen o.a. Jeroen Spitzenberger, Nyncke Beekhuyzen, Karl Markovics, Katja Herbers, Nasrdin Dchar en Tygo Gernandt.

Het lespakket bestaat uit een dvd met beeldmateriaal en een handleiding voor de docent met achtergrondinformatie en vragen voor in de klas. Het lespakket Süskind is bestemd voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De thema’s die aan bod komen zijn de Jodenvervolging, verzet, verraad en onderduiken. Deze worden in beeld gebracht door fragmenten uit de speelfilm, getuigenverklaringen en archiefbeelden

Tevens is de soundtrack van de film uitgebracht en is er een biografie over Walter Süskind verschenen, geschreven door Mark Schellekens en uitgegeven door Athenaeum.

San Fu Maltha van Fu Works (Oorlogswinter; Zwartboek), Jeroen Koolbergen van Cadenza Films (Tirza) en Reinier Selen (Nothing Personal; Van God Los) produceerden Süskind in coproductie met VARA.

Distributeur Independent Films brengt Süskind uit in 112 Nederlandse bioscopen.

4 reacties op “Succesvolle week voor Süskind
 • Gisteren de film gezien in Kriterion – toch wel de meest toepasselijke locatie. Daarna op zoek naar meer informatie op internet. Als Amsterdamse mijn eerste zeven jaar opgegroeid om de hoek van waar het zich allemaal heeft afgespeeld, kende ik natuurlijk de hoofdlijnen van het verhaal. Maar na afloop wilde ik toch graag meer weten: hebben de dertien weeskinderen echt bestaan, en zo ja, wat is er van hen geworden? Heeft Fanny Philips de oorlog overleefd? En hoe zat dat met de prostituees?
  Wat ongelooflijk jammer dat deze site geen enkele historische achtergrondiinformatie biedt, al was het maar in de vorm van links naar gespecialiseerde websites. Een gemiste kans, temeer daar er wel een lespakket voor scholieren is.
  Wat bovendien ontbreekt is een pagina met credits, die evenmin elders te vinden zijn (imdb). Er worden maar zeven hoofdrolspelers uitgelicht, waar is de rest? Hoe heten de personages vertolkt door Hans Croiset, Ramsey Nasr, Peter Post, Kees Hulst? Rob van de Meeberg en Rudolf Lucieer zijn Asscher en Cohen, maar wie is wie? En tenslotte zou ik graag willen weten welke muziek in de film te horen is, met name het stuk dat door het orkest in de schouwburg wordt gespeeld terwijl Suskind en Aus der Funten op het balkon zitten.
  Met vriendelijke groeten,

 • Prima opmerking van Victoria. Doen, zou ik zeggen. Er is ook nieuws over de oolrog plus achtergronden te vinden op nieuws-wo2.tk.

 • Helaas maken goede bedoelingen en een emotioneel onderwerp nog geen goede film.
  Als direct betrokkene, mijn moeder is één van de kinderen van Süskind, had ik me veel van de film en de impact daarvan voorgesteld, maar ik heb twee uur lang met kromme tenen in de bioscoop gezeten. Een enorm gemiste kans, deze film. Veel matig tot slecht acteerwerk, een overvol en gemakzuchtig scenario, verschrikkelijk aanwezige en afleidende muziek die de plank volledig misslaat, en (wat mij betreft) uiteindelijk een respectloze film die bij mij het vermoeden deed ontstaan dat er hier op een mooie manier goede sier wordt gemaakt met, en een slaatje wordt geslagen uit een drama uit onze Nederlandse geschiedenis.
  Jammer, heel jammer.

Laat een reactie achter


*

Süskind is sinds 19 januari in de bioscoop te zien en is momenteel de hoogst genoteerde Nederlandse film in de box office top 20. De gelijknamige roman van Alex van Galen, uitgegeven door De Arbeiderspers, kwam deze week binnen op nummer negen in de categorie fictie in de bestsellerslijst van CPNB. Het lespakket over verzetsheld [...]
Lees meer...
Vanaf 19 januari jl. is de Nederlandse oorlogsfilm Süskind onder regie van Rudolf van den Berg in de bioscoop te zien. De Hollandsche Schouwburg, waar Walter Süskind werkte en in verzet kwam, toont uniek materiaal rondom zijn persoon zoals familiefoto’s en onlangs verworven objecten. Ook wordt een wandeling aangeboden langs historisch belangwekkende plekken in de [...]
Lees meer...
Gisteravond, zondag 15 januari, vond in het Muziektheater te Amsterdam dan eindelijk de première van Süskind plaats. De opkomst was groot en regisseur Rudolf van den Berg werd beloond met een staande ovatie na afloop van de film. Hieronder is een aantal foto- en videoverslagen van de aanwezige pers te bekijken. SBS Shownieuws Wakker Nederland [...]
Lees meer...
Süskind is het nooit eerder vertelde ontroerende verhaal over Walter Süskind. Een held, onterecht gehouden voor een verrader, die honderden kinderlevens redde tijdens de WO II. De kinderen die dankzij Walter Süskind uit de Hollansche Schouwburg zijn gered konden in vrijheid opgroeien. Wereldwijd leven echter nog steeds miljoenen kinderen in oorlog. Om deze kinderen te [...]
Lees meer...
Janine Jansen heeft een soloviool-partij opgenomen voor de Nederlandse speelfilm Süskind. Het muziekstuk, getiteld ‘Zomer 1945’, is aan het eind van de film te horen. Het bijzondere stuk voor orkest en viool is geschreven door de componisten van de film, Bob Zimmerman en Nando Eweg. De soloviool partij werd speciaal geschreven voor de beroemde violiste.  [...]
Lees meer...
vlees